Tarihçe
Derneğimiz 16 Temmuz 2012 tarihinde Ankara'da kurulmuştur. Derneğin temel amacı dünyadaki iyi uygulamaları dikkate alarak ülkemizde istihdam, eğitim ve yeterlilik sistemlerinin uyumlu hale getirilmesini sağlamak ve bu çerçevede Türkiye'de eğitim akreditasyonu yapmaktır. Ayrıca ihtiyaç sahiplerinin bu sistemlerden faydalanabilmesini sağlamak ve bu amaçla bireyleri desteklemek de derneğin en önemli amaçları arasında sayılabilir.
Dernek, hem eğitim sistemini hem de eğitim sisteminin temel unsuru olan eğitimcilerin aktif şekilde eğitim akreditasyonunda yer alması gerektiğini savunmakta ve bu çerçevede Türkiye'de eğitim akreditasyonunda akran denetimini önermektedir. Bu kapsamda özellikle örgün eğitim kurumlarında yapılacak akreditasyon çalışmalarında ve ulusal yeterlilik sisteminde yine öğretmenlerin görev almasını sağlamayı hedeflemektedir.
Dünyada eğitim-istihdam-yeterlilik alanlarında pek çok gelişme yaşanmaktadır. Derneğimiz, ülkemizde bu alanlarda görev alan kurumların ve kişilerin dünyadaki gelişmeleri takip edebilmelerini sağlamak için çalışmalar yapmaktadır. Derneğimizin misyon ve vizyonu aşağıda sunulmuştur.
Derneğimizin misyonu; "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek, eğitim hizmeti sunan kurum/kuruluşlar ile bu kuruluşlarda görev yapan kişilerin mesleki gelişimlerini desteklemek, yeterlilik sistemi ile bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kişiler ile üyelerin mesleki gelişimlerini desteklemek, ihtiyaç sahiplerinin istihdam ve eğitim hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak ve eğitimde akreditasyon faaliyetlerini yürütmektir."
Derneğimizin vizyonu; "Eğitim, yeterlilik ve istihdam alanlarında politika belirleyici Sivil Toplum Kuruluşu olmak."
Ülkemizdeki durumun analizi sonrasında en önemli faaliyetimiz derneğin hedef ve amaçlarını belirlemek olmuştur. Bu çerçevede Derneğimizin çalışmalarını sistematik hale getirmek ve izlenebilirliğini sağlamak amacıyla EKYA 2024-2028 Stratejik Planı hazırlanmış ve bu kapsamda Dernek misyonuna ve vizyonuna uygun şekilde 5 stratejik amaç belirlenmiştir. Bu amaçlar aşağıda sıralanmıştır:
1- Mesleki ve teknik eğitim programlarını akredite etmek
2- Mesleki ve teknik eğitimde kaliteyi artırmak
3- İnsanların eğitim ve istihdam fırsatlarına kolay ulaşabilmelerini sağlamak
4- Eğitim ve yeterlilik sisteminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE) ve insan hakları yaklaşımını yerleştirmek
5- Derneğin ve üyelerin kapasitesini artırmak